| Mehanički kutak | |
|
+6boki01 BiXic tomica Markko Dalibor DaffyDuck 10 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
DaffyDuck Admin
Broj postova : 1603 Join date : 01.02.2008 Age : 41 Lokacija : Zg - Zp
| Naslov: Mehanički kutak sub vel 16, 2008 12:37 am | |
| | |
|
| |
Dalibor
Broj postova : 369 Join date : 25.02.2008
| Naslov: Re: Mehanički kutak sub oľu 01, 2008 1:02 pm | |
| Dali netko zna što bi moglo biti:
Kada kočim, i pred potpunim zaustavljanjem sam, nešto mi u trenutku gotovo potpunog zaustavljanja auta, "škljocne" u desnom prednjem kotaču.
ZX, 1993., 1.4. | |
|
| |
Markko
Broj postova : 91 Join date : 21.02.2008 Age : 54 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Mehanički kutak sub oľu 01, 2008 1:12 pm | |
| Moguće da je selen, ali i krajnik ili kugla. najbolje provjeriti prednji ovjes. | |
|
| |
Dalibor
| Naslov: Re: Mehanički kutak sub oľu 01, 2008 1:38 pm | |
| - Markko je napisao/la:
- Moguće da je selen, ali i krajnik ili kugla. najbolje provjeriti prednji ovjes.
Bio sam na tehničkom u 10 mj. prošle god. Tamo u jednoj od onih teh. stanica što provjeravaju prednji ovjes pomicanjem prednjih kotača pod određenim kutovima... Dakle, ne tamo gdje provjeravaju amortizere, nego vašlja zglobove i što već... Tamo čovjek rekao da je u redu... Dali taj test eliminira što od mogućih problema?! | |
|
| |
Markko
| Naslov: Re: Mehanički kutak sub oľu 01, 2008 1:42 pm | |
| - Dalibor je napisao/la:
- Tamo čovjek rekao da je u redu... Dali taj test eliminira što od mogućih problema?!
U biti taj test otkriva samo kvarove na kuglama i krajnicima. Stanje selena je sa sigurnošću moguće utvrditi samo dobrim pajserom. Moguće je da taj zvuk proizvodi i ploćica pri kratkom blokiranju za disk. Probaj "raskočiti auto" ako su ploćice nove. | |
|
| |
Dalibor
| Naslov: Re: Mehanički kutak sub oľu 01, 2008 2:00 pm | |
| - Markko je napisao/la:
- Dalibor je napisao/la:
- Tamo čovjek rekao da je u redu... Dali taj test eliminira što od mogućih problema?!
U biti taj test otkriva samo kvarove na kuglama i krajnicima. Stanje selena je sa sigurnošću moguće utvrditi samo dobrim pajserom. Moguće je da taj zvuk proizvodi i ploćica pri kratkom blokiranju za disk. Probaj "raskočiti auto" ako su ploćice nove. Od promjene kočnica već sam odvozio MIN 5000km. Pa valjda su se razradile... Na što si ti mislio pod ovim "raskočiti auto"?! Mislim da su stavili neke SHIT pločice. Ponekad znaju proizvoditi "čudne zvukove", čak i škripu kao "metal na metal"... Ali škripu jako jako rijetko. Dobro, što je to selen?! I na koju fintu pločica može raditi takav zvuk, pa zar nije "dobro pričvrščena"...?! | |
|
| |
Markko
| Naslov: Re: Mehanički kutak sub oľu 01, 2008 2:10 pm | |
| Ima par teorija kako se auto "raskoči". Npr. odeš na neko otvorenu cestu gdje nećeš nikome smetati i napraviš par lakših kočenja sa nekih 70-80 km/h. Nakon toga povećavaš brzinu i sve naglije kočiš tak da na kraju napraviš 4-5 naglih kočenja sa nekih 100-120 km/h. na taj način se pločica oblikuje prema disku a na novi disk se nanosi sloj sa pločice koji garantira sigurno kočenja. To pravilo vrijedi za nove bremze, ali ne košta ništa to pokušati i u tvom slučaju. Ne boj se da je taj zvuk od nepričvršćene pločice, ali ubuduće pazi što ti stavljaju na auto. Za ZX-a ima kvalitetnih pločica za relativno malo novaca. Moja preporuka bi bila Ferodo Premier koji košta oko 300 kn. Sve to ne znači da je greška kod tebe u bremzama. Seleni su ti oni gumeni blokovi koji se nalaze na ovjesu. | |
|
| |
Dalibor
| Naslov: Re: Mehanički kutak sub oľu 01, 2008 3:24 pm | |
| Hvala ti markko... Mislim da bi mogli biti seleni... Ali nemam, za sada, namjeru do mehaničara... | |
|
| |
Markko
| Naslov: Re: Mehanički kutak sub oľu 01, 2008 3:33 pm | |
| Seleni ne utječu previše na sigurnost, ali ako je riječ o kugli ili krajniku (iako sumnjam u tvom slučaju) onda može biti opasno. Predlažem svima ako nisu sigurni kaj im je sa autima potraže savjet mehaničara. To je uvijek jeftinije nego limarija. | |
|
| |
tomica Moderator
Broj postova : 226 Join date : 03.02.2008 Lokacija : Zagreb
| |
| |
BiXic Moderator
Broj postova : 699 Join date : 03.02.2008
| Naslov: Re: Mehanički kutak ned oľu 02, 2008 9:34 am | |
| Istrošeni seleni rezultiraju puno bučnijim prelaskom preko neravnina u početku i po tome ih se definitivno najlakše prepoznaje. Kako guma unutar selena sve više gubi svojstva i oblik (metal je doslovno poždere) tako i vilica u odnosu na most dobiva sve više linearnog lufta, tj prilikom kretanja s mjesta pod opterečenjem se opružuje više no što bi smjela, no to nije problem. Puno veći problem je kočenje, kad kompletna masa automobila pomnožena s brzinom kretanja daje nezamislivo veliku silu koja djeluje na kotače. A kako su kotači na karoseriju pričvrščeni baš preko selena kočenjem se kompletan prednji ovijes sabija opasno prema nazad. Na ravnoj cesti i suhom hrapavom asvaltu to ne predstavlja problem, ali na mokrom i skliskom... U svakom slučaju, jeftinije je promijeniti selene nego radit reparaturu limarije. A sami seleni i nisu pretjerano skupi, za BXa komplet prednjeg kraja cca 350 kn, sumnjam da su za ZXa skuplji... Sretno... | |
|
| |
Dalibor
| Naslov: Re: Mehanički kutak uto tra 01, 2008 1:22 pm | |
| Vrisnula mi je truba. I to nije neka okrugla (uobičajena) truba, nego neka duguljasta valjkasta, s proširenjem na početku... Ne znam jel to original truba, ili su onu "uobičajenu" izvadili kada su alarm ugrađivali, pa alarm i normalno trubljenje spojili na tu opaku trubetinu...
Zna netko otprilike koliko bi me koštalo poravak okretomjera i trube kod nekog električara... Ak nije sad neka velika katastroga od kvara (čitaj: najskuplje moguće)...?! | |
|
| |
BiXic Moderator
| Naslov: Re: Mehanički kutak uto tra 01, 2008 1:48 pm | |
| Jel to to??? | |
|
| |
Dalibor
| Naslov: Re: Mehanički kutak uto tra 01, 2008 1:53 pm | |
| hehe, nije Kada dođem doma, budem upload-o sliku Morao sam je slikati, kada stavim sliku, vidjeti čete zašto To moje je TRUBETINA, a ne truba A imala je i odličan zvuk... Čini mi se da je netko, kada je ugrađivao alarm, sa plastičnim vezicama prejako stisnuo kabel koji ide do trube, tak da se je s vremenom (14-tak god.) to jako stegnuto mjesto kabela, zagrijavalo i ostalo bez izolacije... Pa su se dvije žice koje idu prema trubi, spojile... Ali osigurači su OKej... Nisam ni vidio da ima osigurač za trubu... Bar ne u "uputstvima za upotrebu" auta... Mogao bih isprobati trubu, tak da namjerno aktiviram alarm... Ali zadnji puta kada sam ga aktivirao, jedva sam ga ugasio, pa mi je to "zadnja" opcija...
Zadnja promjena: Dalibor; uto tra 01, 2008 1:58 pm; ukupno mijenjano 2 put/a. | |
|
| |
BiXic Moderator
| Naslov: Re: Mehanički kutak uto tra 01, 2008 1:56 pm | |
| Čuj u svakom slučaju Na križanju Škorpikove i STARE SAMOBORSKE radi auto-električarski servis Kajfež. Po meni jedan od najjačih na ovim prostorima, a nije ni pretjerano skup... | |
|
| |
Dalibor
| Naslov: Re: Mehanički kutak uto tra 01, 2008 7:14 pm | |
| Moja truba: | |
|
| |
boki01
Broj postova : 69 Join date : 03.06.2008 Age : 53 Lokacija : Loznica
| Naslov: Re: Mehanički kutak sri lip 04, 2008 12:02 pm | |
| Prijatelj ima Xsaru 1,9d iz 2002. Servo volan cas radi, cas nece. Sta bi moglo da bude? | |
|
| |
DaffyDuck Admin
Broj postova : 1603 Join date : 01.02.2008 Age : 41 Lokacija : Zg - Zp
| Naslov: Re: Mehanički kutak sri lip 04, 2008 12:07 pm | |
| Možda je u pitanju progresivno regresivni servo? | |
|
| |
boki01
| Naslov: Re: Mehanički kutak sri lip 04, 2008 12:57 pm | |
| Pa progresivno zajebava Jel neko zna radi li se o mehanickom ili elektro-servo uredjaju? | |
|
| |
Deda_ Admin
Broj postova : 838 Join date : 03.02.2008
| Naslov: Re: Mehanički kutak sri lip 04, 2008 1:51 pm | |
| Jel ima dosta ulja u pumpi?Ne zezam se, ali tako radi kad fali ulja. | |
|
| |
boki01
| Naslov: Re: Mehanički kutak sri lip 04, 2008 1:57 pm | |
| Skoro je menjao ulje. Jel moguce da treba negde ozraciti? | |
|
| |
Deda_ Admin
Broj postova : 838 Join date : 03.02.2008
| Naslov: Re: Mehanički kutak sri lip 04, 2008 2:03 pm | |
| Ne treba, jel sigurno stavio odgovarajuće, jer ako je neko drugo moguće je da se pjeni pa ulaze mjehurići zraka. | |
|
| |
boki01
| Naslov: Re: Mehanički kutak sri lip 04, 2008 2:06 pm | |
| Hvala Borise Provericu sa njim pa javim rezultate. Samo smo se juce na kratko culi telefonom pa ne znam sta je tacno radio? | |
|
| |
dnb_sLi
Broj postova : 9 Join date : 10.03.2008 Age : 38 Lokacija : Rijeka
| Naslov: Re: Mehanički kutak pon srp 21, 2008 9:39 am | |
| e ovako...ja i moja xsara i njen famozni problem...dakle nasao sam usisnu granu sa komplet senzorima na njoj pa me sad zanima ovako...
covjek me trazi na otpadu 1000kn za usisnu plasticnu granu sa 5 senzora (MAP, IAC, TP, potenciometar TP-a i senzor temperature usisne grane) sa xsare 2004, a moja je '97.
moje pitanje je da li su senzori isti, jer granu necu mjenjat s obzirom da je na mojoj plin pa bi samo senzore...sko nista, da li bi neko mogao poslikat samo svoju xsaru, bitno je da je novija od 2000. s obzirom da su sve iste dalje...
svaka pomoc dobrodosla | |
|
| |
Dr. Milanče Čunjić
Broj postova : 54 Join date : 03.02.2008
| Naslov: Re: Mehanički kutak pon srp 21, 2008 11:11 am | |
| Kataloški brojevi nisu isti za granu za Xsaru I i II....Za senzore ne znam | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Mehanički kutak | |
| |
|
| |
| Mehanički kutak | |
|