| Hidraulični kutak | |
|
+5tomica grgabx Lakii HYpic BiXic 9 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
BiXic Moderator
Broj postova : 699 Join date : 03.02.2008
| Naslov: Hidraulični kutak pet vel 29, 2008 5:46 pm | |
| ova tema, prije il kasnije, postane noćna mora svakog BXaša... Mislim da joj je mjesto ovdje, pa, ljudi moji dragi, pišite... | |
|
| |
HYpic Admin
Broj postova : 1516 Join date : 01.02.2008
| Naslov: Re: Hidraulični kutak pet vel 29, 2008 5:50 pm | |
| :cry: prije sam se uvijek sprdao s bx-om onda sam ga gotovo dobio od jure na poklon vozio se cca 4-5 mjeseci navukao se na njega i onda je stigla božja kazna u obliku škode koja je kakti 10 i više let bila mlađa i 10x bila više u k...u... dakle ponovo po oglasniku uvijek bacim oko na kakvog bx-a... haugh... | |
|
| |
BiXic Moderator
| Naslov: Re: Hidraulični kutak pet vel 29, 2008 6:14 pm | |
| Već vidim tko je slijedeći vlasnik mog BXa... :alien: | |
|
| |
Lakii
Broj postova : 284 Join date : 23.02.2008 Age : 41 Lokacija : Rijeka
| Naslov: Re: Hidraulični kutak sub oľu 01, 2008 11:53 am | |
| Ovo ce biti jako vazna rubrika!
Pogotovo kod nas jer veelika vecina mehanicara nezna srediti hidrauliku a jos veca vecina levati ljude i nepotrebno im uzima novac!
Joj, pred par mjesecu sam sastavio dosta dobar sazetak o hidraulici za jednog decka iz Pule. Probat cu to naci i staviti ovdje jer je bilo stvarno svega unutra, od objasnjenja rada sustava, pronalazenja i popravljanja kvarova, ciscenja sustava, cit-aerobik, ...I to sve na hrvatskom s puno slika! | |
|
| |
BiXic Moderator
| Naslov: Re: Hidraulični kutak ned oľu 02, 2008 9:24 am | |
| - Lakii je napisao/la:
- Ovo ce biti jako vazna rubrika!
Pogotovo kod nas jer veelika vecina mehanicara nezna srediti hidrauliku a jos veca vecina levati ljude i nepotrebno im uzima novac!
Joj, pred par mjesecu sam sastavio dosta dobar sazetak o hidraulici za jednog decka iz Pule. Probat cu to naci i staviti ovdje jer je bilo stvarno svega unutra, od objasnjenja rada sustava, pronalazenja i popravljanja kvarova, ciscenja sustava, cit-aerobik, ...I to sve na hrvatskom s puno slika! Sviđa mi se tvoj potpis!!! | |
|
| |
Lakii
| Naslov: Re: Hidraulični kutak uto oľu 04, 2008 1:29 pm | |
| Most garages try the "Is it really worth it, it is only a BX" ploy. This is because they are ignorant monkeys who couldn't repair a Citroen while they have holes in thier arses. The BX slogan was Loves Driving, Hates Garages. It is mutual; garages hate them back. They're not "normal", see?Ovo gore? Ha, ha to je jedna od mudrosti sa www.bxclub.co.uk/forum foruma. Englezi su mi najjaci! Smijeh je s njima pricat a i maheri su za mehaniku, imaju najbolji forum za BX-eve (i onaj vrancuski nije los ali ih je malo teze za razumiti)! | |
|
| |
Lakii
| Naslov: Re: Hidraulični kutak uto oľu 04, 2008 1:38 pm | |
| E da! nasao sam textic koji sam napisao u vezi skripavih prednjih amortizera i kako to rijesiti! Amortizeri skripe jer se gumena brtva tare o tijelo amortizera. Taj dio bi u pravilu trebao biti podmazan, ali se s vremenom isusi a i prljavstina dode! Ako amortizeri samo skripe, nije ih potrebno mjenjati ni reparirati!
...samo treba podmazati (kao sve ostalo u zivotu )
Mozes probati podignuti auto na najvisu visinu, dignuti onaj plasticni stitnik na amortizeru i staviti malo ulja ( bolje motorno nego LHM-a jer se ovo brzo isusi) na sjajno tijelo amortizera i na brtvu! To bi bilo podmazivanje izvana, podmazivanje iznutra je malo kompliciranije ali puno bolje. Fora je u tome da se uzme u neku posudicu LHM-a, odspoje one gumene povratne cjevcice sa amortizera, auto se spusti na najnize, cjevi se stave u posudu. Onda auto podignemo na najvecu visinu i tako mu damo da usise LHM-a kroz one cjevcice u unutrasnjost amortizera! To ga onda podmazuje, vise ne skripi i traje 5-6 mjeseci!
Evo copy/paste na engleskom:
Grumpy front struts. Easy cure!
Many older BXs have struts that creak, stick or groan. Jumping jerkily when they rise in the morning, the "problem" and the cost of replacement struts (£150ish each) has seen many a BX driven that last mile. Although you can rebuild a strut for about £40 if you know what you need, there is some evidence that you won't have to. Recently I looked at the problem anew. The construction of the strut is such that it dries out internally. There is a felt washer designed to act as an oil supply for the big slide bearing at the top. This dries out and the strut becomes grumpy. Fitted to the side of the strut are two rubber pipes. remove these, collapse the suspension to its lowest setting and place the cleaned ends of the rubber pipes into a vessel containing some LHM. Raise the suspension, sucking in some of the fluid. Replace the pipes and set the suspension to its lowest setting again before raising it to normal ride height. Now do the other side. This idea has been tried around the globe with considerable success. Some experts in Australia have put it onto the six monthly service schedule for all BXs. It doesn't work on the Xantia or XM which are engineered differently but on a BX, it has been known to work like magic!
mislim da je dosta objasnjen postupak, jednostavno je za napravit (malo mozda prljavo!). Problema ti nema, jedino moras paziti kad radis sa cjevcicama jer su na vecini auta stare i pucaju! (ali onda ih ionako moras zamjeniti) I pazi da ocistis blato i prljavstinu sa svega prije nego pocnes raditi. Ja sam probao oba nacina, vanjsko podmazivanje mi je trajalo par mjeseci a unutarnje (ono sa cjevima) sam napravio jos prije ljeta i nis se ne cuje! Uz to sto ti ne skripe vise, auto se brze dize!
| |
|
| |
grgabx
Broj postova : 23 Join date : 16.04.2008
| Naslov: Re: Hidraulični kutak sub svi 03, 2008 12:16 am | |
| Ekipo,jel moguce da amortzeri lupaju tupo i treba ih promijeniti ili bi se moglo raditi o necemu drugom?a promijenio sve spone,selene,kuglaste zglobove.da li moze biti tvrd ovjes iako su kugle napunjene(prije 2 godine zadnji put)? | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Hidraulični kutak sub svi 03, 2008 8:25 am | |
| ako su ti kugle stajale 2 godine, lako moguće da su potpuno kaput, a ako su vožene onda je vrijeme za dopunu, naravno ako nisu popucale membrane... i nemoj ga takvog voziti inače ćeš opet mijenjati selene, spone i kuglaste zglobove... stisneš auto na sva 4 kuta gore dolje, pa ako ide bez otpora, puuuno lakše nego auto s normalnom amortizacijom, onda su kugle ok, ako ide kao normalan auto onda je vrijeme za punjenje/zamjenu. što se tiče amortizera ne znam, moguće ako su prazne kugle da je zbog toga. i inače su bx-u amortizeri slaba točka, potroše se s vremenom... |
|
| |
Lakii
| Naslov: Re: Hidraulični kutak sub svi 03, 2008 8:53 am | |
| - grgabx je napisao/la:
- Ekipo,jel moguce da amortzeri lupaju tupo i treba ih promijeniti ili bi se moglo raditi o necemu drugom?a promijenio sve spone,selene,kuglaste zglobove.da li moze biti tvrd ovjes iako su kugle napunjene(prije 2 godine zadnji put)?
Ne kuzim to lupanje! Sta ti auto poskakuje ili se cuje udarac preko neravnina? Ako poskakuje tvrdo onda su kugla/kugle prazne ili vrisnule! Mozes isprobati kugle tako da, sa upaljenim motorom, se naslonis na svaki kut auta. Amortizer bi se trebao spustiti a onda sebe (i tebe, jer si jos naslonjen) podignuti! Ili ti se auto mozda tesko dize i amortizeri skripe kad se micu? To znaci da su suhi iznutra i treba ih podmazati, pise ti na vrhu ove stranice kako! Ako ti lupa negdje u ovjesu, opisi lupanje! Dali lupa samo preko neravnina, ili kod kretanja i kocenja... PS. @ dmikolic Nisu tako losi amortizeri na BX-u, dok ne pocnu pustati su potpuno ispravni (a i kad pustaju se daju reparirati za sitne pare)! Problem je sto postanu tvrdi i skripavi s vremenom i ljudi istresu ogromne pare za nove, a samo ih treba malo razraditi i podmazati! | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Hidraulični kutak sub svi 03, 2008 9:20 am | |
| pa mislim to sa puštanjem... nakon nekoliko reparacija se mogu baciti... |
|
| |
tomica Moderator
Broj postova : 226 Join date : 03.02.2008 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Hidraulični kutak pon svi 05, 2008 10:21 am | |
- Ekipo,jel moguce da amortzeri lupaju tupo i treba ih promijeniti ili bi se moglo raditi o necemu drugom?a promijenio sve spone,selene,kuglaste zglobove.da li moze biti tvrd ovjes iako su kugle napunjene(prije 2 godine zadnji put)?
najcesce tvrdi ovjes znaci prazne kugle ( i to bi rekao potpuno prazne i neupotrebljive) - kupi nove. Osjecaj je slican kao da se vozis sa podesenom visinom na MAX ili MIN. Tvrdo, neudobno i auto bas poskakuje na svakoj rupici .... | |
|
| |
grgabx
| Naslov: Re: Hidraulični kutak pon svi 05, 2008 3:56 pm | |
| e to.....idem recimo u leru nekih 40km/h i auto poskakuje.... a inače kad bi se spustio s većeg rinzola i recimo s 2 kotača...čuje se klonk tupizvuk . i da...kad ga stisnem ko normalni auto je.... | |
|
| |
BiXic Moderator
| Naslov: Re: Hidraulični kutak pon svi 05, 2008 4:16 pm | |
| | |
|
| |
grgabx
| Naslov: Re: Hidraulični kutak pon svi 05, 2008 4:32 pm | |
| ma neeee....velim kad ka s rukom stisnem na lijevoj ili desnoj strani... | |
|
| |
Lakii
| Naslov: Re: Hidraulični kutak pon svi 05, 2008 6:10 pm | |
- ma neeee....velim kad ka s rukom stisnem na lijevoj ili desnoj strani...
Odi provjeri koliki ti je pritisak u kuglama! A sto se tice tupog zvuka, prouci malo odkud tocno dolazi pa javi! | |
|
| |
grgabx
| Naslov: Re: Hidraulični kutak uto svi 06, 2008 7:17 am | |
| .....da...te kugle ću provjeriti kod Saleta u Zp.al punjene su prije 2.5 godine pa mi je zato čudno. na drugom nisam trebao tak brzo puniti.jel to možda znači da su membrane baj-baj...?
...zvuk je rekao bih u amortizerima.... | |
|
| |
tomica Moderator
| Naslov: Re: Hidraulični kutak uto svi 06, 2008 7:22 am | |
- .....da...te kugle ću provjeriti kod Saleta u Zp.al punjene su prije 2.5 godine pa mi je zato čudno. na drugom nisam trebao tak brzo puniti.jel to možda znači da su membrane baj-baj...?
...zvuk je rekao bih u amortizerima.... meni su na Xantiji riknule obje zadnje istovremeno. Neposredno prije je auto bio opterecen (povratak s mora). Dosao doma, sve OK, ujutro idem na posao - obje kugle u banani ... nema pravila kad ce riknut .... | |
|
| |
grgabx
| Naslov: Re: Hidraulični kutak uto svi 06, 2008 7:37 am | |
| dobro...ak su membrane riknule jel to znači da se kugle ne mogu više napuniti ili se brzo isprazne?kak znam to? | |
|
| |
Lakii
| Naslov: Re: Hidraulični kutak uto svi 06, 2008 9:10 am | |
| Vidit ces kod Saleta! Zavisi koliko su kugle stare, dali ti ih se isplati puniti pa da ti vrisnu brzo. Pripremi se za slucaj da ce ti trebati nove (novije )! Stvar je sto ta cuvena gumena membrana slabi i trune s vremenom, pusta plin. Ako su membrane probijene, kuglama nema spasa! Zanimljivo je da kad jedna kugla rikne, odmah ode i ona na suprotnom kotacu, jako cesto se to dogada! Znaci cujes lupanje na podrucju kotaca? Cudno, sto kazes, amortizer bi ti mogao jedino lupati ako mu se ona guma koja mu je na nosacu na blatobranu raspala, sto sumnjam! Neka ti pogleda i trap! A do tada malo njeznije vozi auto!! | |
|
| |
tomica Moderator
| Naslov: Re: Hidraulični kutak uto svi 06, 2008 9:12 am | |
| ma nemoj ga takvog niti voziti. do servisa samo .... | |
|
| |
BiXic Moderator
| Naslov: Re: Hidraulični kutak uto svi 06, 2008 3:40 pm | |
| Ma slobodno ti njega vozi al ga nemoj stiskat... Ni lijevom ni desnom rukom... | |
|
| |
grgabx
| Naslov: Re: Hidraulični kutak čet svi 08, 2008 10:55 am | |
| bio kod Saleta u Z...stražnje kugle bile na 25,a brednje na 17 i 30 bara.centralna ok jer je prije punjena naknadno.toliko o tome....osjeti se razlika.al amortizeri će trebati na zamjenu ili generalku...već se dogovaram. | |
|
| |
Lakii
| Naslov: Re: Hidraulični kutak čet svi 08, 2008 5:06 pm | |
- bio kod Saleta u Z...stražnje kugle bile na 25,a brednje na 17 i 30 bara.centralna ok jer je prije punjena naknadno.toliko o tome....osjeti se razlika.al amortizeri će trebati na zamjenu ili generalku...već se dogovaram.
Cek malo, sto to nevalja na amortizerima? Sto je Sale rekao? | |
|
| |
tjelka
Broj postova : 20 Join date : 24.03.2008 Lokacija : Selce
| Naslov: Re: Hidraulični kutak pet svi 09, 2008 4:32 pm | |
| Dakle curenje, promjenio sam crijevo, na slici je oznaćeno, e sada jedino ako sam pehist pa da dva puta stavim poderano crijevo. Dakle kapljica je na tom crijevu i na centralnoj kugli. Skidao sam kuglu, počistio sam i promjenio gumicu ali isti problem opet. Što tu u biti curi, ima li netko ideju i da li je to tko radio, skidao pumpu ili već što i što se tu da uraditi. Ideje please! | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Hidraulični kutak | |
| |
|
| |
| Hidraulični kutak | |
|